{ "title": "Açlık Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Aclik-Kan-Sekeri-75428.jpg", "date": "20.01.2024 19:48:48", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Açlık kan şekeri, sağlıklı insanların kan dolaşımında belirli bir miktarda bulunmaktadır. Pankreas organından salgılanan insülin hormonu belirli miktarda salgılanmaktadır. Açlık kan şekeri seviyesindeki iniş ve çıkışlar çeşitli hastalıkların işareti olduğu için Uzman doktorların istediği testlerin başında gelmektedir. Açlık kan şekeri testi ile kandaki şeker seviyesinin normal seviyede olup olmadığını, gizli şeker bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmaktadır.

Karbonhidrat içerikli gıdalar tüketmek vücutta kan şekeri seviyesini yükseltmektedir. Glikoz vücuda enerji sağlamak için gereklidir. Pankreas organının salgıladığı insülin hormonu sayesinde glikozun hücrelere taşınmasını ve hücreler tarafından kullanılmasını sağlayan bir hormondur. İnsülin hormonunun yokluğunda veya hiç olmadığı durumlarda kandaki şeker seviyesi yükselmektedir. Diyabet rahatsızlığı pankreas organının insülin hormonunu yeterli miktarda üretmediği veya hiç üretmediği durumlarda görülen bir rahatsızlıktır. Açlık kan şekeri seviyesi diyabet rahatsızlığının teşhisinde çok önemli bir kan değeridir.

Ailesinde diyabet rahatsızlığı olan kişiler başta olmak üzere yaşı 45 -50'den büyük olanlar kandaki kan şekeri seviyesinin düşmesi veya kan şekeri seviyesinin yükselmesine dair belirtiler var ise kişiler belirli aralıklarla açlık kan şekeri testini yaptırması gerekir.

Açlık kan şekeri testi ne zaman yapılmalıdır?

Açlık kan şekeri testini yapabilmek için isminden de anlaşılacağı gibi aç olmak gerekir. Testten önce 8-10 saat boyunca aç kalınmalı ve bu süre içerisinde hiçbir şey yenilmemesi ve içilmemesi gerekir. Fakat su içilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Açlık kan şekeri seviyesini alkol kullanımı, sigara içilmesi, bazı kronik hastalıklar, aşırı kafein kullanımı, stres, duygusal iniş ve çıkışlar, kullanılan bazı ilaçlar etkileyebilmektedir. Fakat açlık kan şekeri testi sonucunda erken teşhis edilmesi tedavinin hemen başlanması için çok önemlidir.

Şeker ölçüm cihazları kullanılarak açlık kan şekeri değeri testi yapılabilir. Çoğunlukla diyabet hastaları evde kendileri kullandıkları şeker ölçüm cihazları ile açlık kan şekeri testini yapabilirler. Bunun için parmak ucu delinerek bir damla kan elde edildikten sonra şeker ölçüm cihazı ile test yapılır.

Açlık kan şekerinin normal değer aralığı kaç olmalıdır?

Sağlıklı bir kişide açlık kan şekeri seviyesi 70-100 mg/dl arasında olması gerekir. Bu aralığın dışında olan açlık kan şekeri seviyesinin sebepleri araştırmalı ve hangi sağlık sorunlarından kaynaklandığının ortaya çıkarılması gerekir.

Açlık kan şekeri değeri 70 mg/dl'nin altında ise açlık kan şekeri düşüklüğü olarak isimlendirilmektedir. Tıp dilinde bu duruma hipoglisemi denilmektedir. Hipogliseminin en önemli belirtileri arasında aşırı açlık hissi, dilde ve dudakta karıncalanma, hızlı kalp atışı, baş ağrısı, karın ağrısı, konuşma zorluğu, halsizlik, sinirlilik, uyuşukluk görülmektedir. Kan şekeri seviyesi aşırı düştüğünde bilinç kaybı, zihin bulanıklığı ve koma görülmektedir.

Normal kan şekeri seviyesi değerleri 100 mg/dl altındaki değerlerdir. Eğer açlık kan şekeri değeri 126 mg/dl'nin üzerinde ise doktorunuz tarafından ikinci kez bir test talep edecektir. İkinci bir testte de kan şeker seviyesi 126 mg/dl'nin üzerinde çıkarsa kişiye diyabet teşhisi konulmaktadır. Tıp dilinde hiperglisemi olarak isimlendirilmektedir. Hipergliseminin en önemli belirtileri arasında aşırı susuzluk hissi, ağız kuruluğu, çok sık idrara çıkma, sık acıkma ya da iştahsızlık, yorgunluk veya halsizlik, uyku hali, vücuttaki yaraların çok geç iyileşmesi, ciltte kuruma, kaşıntı, sık olarak enfeksiyon kapma, cinsel fonksiyon bozukluğu ve çok sık su tüketme görülmektedir.

Açlık kan şekeri 100-126 mg/dl arasında tespit edilirse doktorunuz tekrar ikinci bir test talep edecektir. Tekrar kan şeker seviyesi bu aralıkta çıktığı zaman diyabet teşhisi konulacak kadar yüksek değildir. Fakat kişinin doktor kontrolünde olması gerekir ve bir diyet listesi uygulanması gerekir.
" } ] }