{ "title": "Açlık Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Aclik-Tokluk-Kan-Sekeri-48137.jpg", "date": "20.01.2024 08:18:51", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Açlık tokluk kan şekeri; kan şekeri vücudumuzda enerji ihtiyacını karşılayan olmazsa olmazımızdır. Yediklerimizden ve içtiklerimizden hemen sonra yiyeceklerin içinde bulunan şeker kana karışmaya başlamaktadır. Bu şeker salınımı ile pankreastan insülin hormonu salgılanır ve şekeri parçalanarak dokulara ve organlara taşınmasını sağlar. Kan şekeri sağlıklı bireylerde 70-100 mg/ ile arasında bulunur. Açken ölçülen şeker açlık şekeri denir. Kişinin yemek yedikten en az iki saat sonra ölçülen şekerine ise tokluk şekeri denmektedir. Tokluk şekeri yemekten iki saat sonra 140 ve altı diğerde olamalıdır. Kan şekerinin düzeyindeki dengesizlikler diyabet habercisidir. Fakat kişiye diyabet tanısı konması için açlık ya da tokluk şekeri tek başına yüksek çıkması yeterli değildir. Açlık tokluk kan şekeri ölçülerek birbirine bağlantılı sonuçlar ışığında hastaya tanı koydurur.

Açlık tokluk kan şekerinin takip edildiği bir başka durum ise gebelik şekeri dediğimiz gestasyonel diyabettir. Gestasyonel diyabetin tespiti için gebenin açlık tokluk kan şekeri takibe alınır. Önce açlık şekeri ölçülür. Daha sonra şekerli su içirilir ve her iki saatte bir tokluk şekeri ölçülür. Tokluk kan şekeri değerine göre tanı koyulur. Gebelerde bu teste Ogtt yani oral glikoz tolerans testi denir. Sağlık kuruluşlarında açlık tokluk kan şekeri testi yapılması için isteyebilirsiniz. Fakat kan şekeri baktırmak için aşağıdaki önemli belirtiler sizde görülmesi gerekir. Açlık ve tokluk kan şekeri takibi diyabet öncesinde de önemlidir. Prediyabet dediğimiz dönemde açlık tokluk kan şekeri bize sinyal vererek erken teşhis sağlayabilmektedir. Açlık tokluk kan şekeri parmak ucundan bir iğne batırarak alınan kan ile bakılabildiği gibi koldan kan alınarak da bakılabilir.

Açlık tokluk kan şekeri bakılması gereken durumlar
" } ] }