{ "title": "Açlık Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Aclik-Tokluk-Kan-Sekeri-48137.jpg", "date": "20.01.2024 08:18:51", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Açlık tokluk kan şekeri; kan şekeri vücudumuzda enerji ihtiyacını karşılayan olmazsa olmazımızdır. Yediklerimizden ve içtiklerimizden hemen sonra yiyeceklerin içinde bulunan şeker kana karışmaya başlamaktadır. Bu şeker salınımı ile pankreastan insülin hormonu salgılanır ve şekeri parçalanarak dokulara ve organlara taşınmasını sağlar. Kan şekeri sağlıklı bireylerde 70-100 mg/ ile arasında bulunur. Açken ölçülen şeker açlık şekeri denir. Kişinin yemek yedikten en az iki saat sonra ölçülen şekerine ise tokluk şekeri denmektedir. Tokluk şekeri yemekten iki saat sonra 140 ve altı diğerde olamalıdır. Kan şekerinin düzeyindeki dengesizlikler diyabet habercisidir. Fakat kişiye diyabet tanısı konması için açlık ya da tokluk şekeri tek başına yüksek çıkması yeterli değildir. Açlık tokluk kan şekeri ölçülerek birbirine bağlantılı sonuçlar ışığında hastaya tanı koydurur.