{ "title": "Düşük Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Dusuk-Tokluk-Kan-Sekeri-68662.gif", "date": "21.01.2024 16:02:42", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Düşük Tokluk Kan Şekeri; Karbonhidratların en küçük parçası olan glikoz şekeri kanda bulunan şeker oranını belirlemektedir. Bu glikoz şekeri canlı vücudunda bulunan tüm hücrelerde kullanımı gerçekleşir. Canlı vücudun da sadece glikoz bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra froktoz ve galaktoz şekerleri de bulunmaktadır. Fakat bu şekerler direk kullanılmamaktadır. Kullanımı için bu yapıların glikoza dönüştürülmesi gerekir. Aç olan bir insanın kan şekeri değeri 70-100 mg/ dl olmalıdır. Fakat kan şekeri yemek yedikten sonra tok iken ilk iki saat içerisinde 120- 140 mg/dl olmaktadır. Bu süreçten iki saat sonra karbonhidrat emilimi yapıldıktan sonra kan şekeri değeri normal değerlere dönmektedir. Bileşik karbonhidratlar, basit karbonhidratlara göre kan şekerini daha yavaş yükseltme özelliğine sahiptir. Canlı vücudunda bulunan kan şekerinin esas düzenleyici görevi üstlenen organı karaciğer olarak ifade edilir. Yemek yendikten sonra kişi de kan şekeri yükseldiğinde pankreas organından salgılanan insülin hormonu salınımı artar, bağırsaklardan bu şekilde daha fazla emilim gerçekleşerek şeker oranı artar. Artan bu şeker karaciğerde glikojene çevrilerek depo edilir.