{ "title": "Gebelikte Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Gebelikte-Aclik-Kan-Sekeri-Kac-Olmali-21767.jpg", "date": "19.01.2024 00:55:13", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Gebelikte Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı, Halk içerisinde gebelik ya da hamilelik şekeri olarak tanımlanan gestasyonel diyabet, şeker hastalığı olmayan bir anne adayında da oluşabilmektedir. Anne ve bebeğin sağlığı açısından risk içeren bu durum, kadınların yaklaşık olarak %5'inde görülmektedir. Hamilelik sırasında şeker yüklemesi ile tespit edilebilen açlık şekeri, bebek ve anne açısından risk oluşturabilecek birçok hastalığı da ortaya çıkarmaktadır. Genellikle hiçbir belirti vermeden seyreden gebelikte şeker rutin kontroller sonrası ortaya çıkmaktadır. Kanda şeker miktarı vücuda alınan karbonhidrata bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu sebep ile açlık ve tokluk glikoz değerleri ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Açlık kan şekeri 8 saat boyunca hiçbir şey yemeden alınan kan örneği alınarak yapılmaktadır.

Gebelikte Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı

Hamilelerinerken dönemlerde başvurdukları takdirde açlık kan şekeri değerlendirmelerini yapmak daha önceden şeker hastalığı olduğunu bilmeyen birinci gruptaki hastaları açısından çok önemlidir. Gebeliğin 24. Hafta ve 28. Haftalar arasında yapılan açlık kan şekeri taraması için 50 gram glikoz taraması yapılır. Açlık kan şekeri seviyesinin 90'ın üzerinde olması bozulmuş glikoz toleransını göstermektedir. Bu sebeple Gebelikte açlık kan şekeri kaç olmalıdır sorusunun cevabı 90'ın altı olarak gösterilmiştir. 90 ile 120 arasında yer alan değerler şeker hastalığına yatkınlık olarak görülür. Açlık kan şekerinin 126'nın üzerinde olması ise şeker hastası yani diyabet geliştiğini göstermektedir. Tedavide izlenecek birkaç yol vardır. Bunlar başlıca;
Gebelik sonrasında ise kan şeker değerlerinde sorun olan kişilerin Uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Doğum sonrası 6 ve 8. Haftalarda tekrar 75 gram glikoz taraması yapılmalıdır. Sonuçlar normal çıksa dahi rutin kontroller ve tahliller yapılmalıdır.
" } ] }