{ "title": "Gizli Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Gizli-Kan-Sekeri-78438.jpg", "date": "22.01.2024 01:17:56", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Gizli Kan Şekeri, Pre-diyabet olarak bilinen gizli kan şekeri diyabet öncesi bireylerde fark edilmeden görülür. Gizli kan şekerinin diyabete dönüşmemesi için bireyin varsa aşırı kilolarından kurulması, sağlıklı beslenmesi, egzersizler yapması ve Uzman hekimlerin kontrolü altında muayene olmalıdır. Gizli kan şekerinin, belirgin olarak diyabet hastalığa dönüşmemesi için birtakım önlemler alınmalıdır. Bu bireyler yaşam tarzlarını değiştirmesi, birtakım önlemler alması diyabeti önleyebilir ya da bu hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz.

Gizli kan şekeri olan kişilerde diğer kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski de baya yüksektir. Bu risk, gizli kan şekeri olan bireylerde 1,5 kat fazla iken, diyabet hastalığı olan kişilerde 4 kat daha fazla olabiliyor. Gizli kan şekeri rahatsızlığınız varsa kalp ve damar hastalıkları olabileceği riskini göz önünde bulundurmalı ve tedbirler almalısınız. 45 yaş üzeri kişiler normal kilo ağırlığının üzerinde iseler gizli kan şekeri testi yaparak bu rahatsızlığın olup olmadığını öğrenebilirler. 40 yaşın altında genç bireylerde, kilolu kişilerde bu risk fazla olabilir. Yüksek tansiyon, düşük HDL, yüksek Trigliserit, kolesterol, gestasyonel diyabet etki eden faktörler arasındadır. Gizli kan şekeri şüphesi bulunmuyorsa dahi her 3 yılda en 1 defa test yapmanız da fayda vardır. Açken yapılan kan şekeri testi eğer 100-126 miligram arasında çıkıyorsa, gizli kan şekeri şüphesi nedeniyle endokrinoloji uzmanına görünmeniz gerekir. 100 miligramın altında ise normal demektir.

Gizli Kan Şekerinin Belirtileri Nelerdir?
Gizli Kamera Şekeri Olan Bireylerin Beslenme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Gizli kan şekeri olan bireyler mutlaka beslenme şekline dikkat etmelidir. Aşırı karbonhidrat​ almaması ve alınacak karbonhidrat​ seviyesini dengede tutması gerekir. Çünkü vücuda aldığımız karbonhidrat şekere dönüşür. Bu yüzden alınan karbonhidrat seviyesini dengede tutmalısınız. Ara öğünlerde aç karınla asla meyve yenilmemesi ve yemekten sonra tüketilecek meyvenin de kabuğunun soyulmadan yenilmesine özen gösterilmelidir. Bal, reçel, çikolata, şeker, kek, tatlı, pasta, marmelat ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Alkol alan kişiler, alkolü mutlaka azaltmalı, light ve diyabetik ürünler bilinçli bir şekilde alınmalıdır. Gizli kan şekeri olan kişiler yediği tüm ürünlerin miktarını Uzman bir hekime mutlaka danışmalıdır.
" } ] }