{ "title": "Kan Şekeri Düşmesi", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Kan-Sekeri-Dusmesi-74295.jpg", "date": "20.01.2024 02:02:49", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Kan şekeri düşmesi, günlük hayatta adını pek sıklıkla duyduğumuz kan şekeri düşmesi, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kan şekeri düşüklüğü bireylerde hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara sebebiyet vermektedir. Tıptaki diliyle hipoglisemi olarak bilinen kan şekeri düşmesi, beyinin şeker ile olan ilişkilerini kapsamaktadır. Beyin ve onun yönetmekte olduğu tüm hücreler şekersiz yapamamaktadır. Çünkü şeker vücuda enerji verici bir madde olduğundan yaşamsal bir değer taşımaktadır. Tıpta, 55 mg / dl altındaki değerler kan şekeri düşmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu duruma dikkat edilmediği sürece ve kan şekeri düşmesine sebebiyet veren zeminler ortadan kaldırılmadığı müddetçe herkeste görülebilmektedir. Düşüklüğün şiddeti ne denli fazla ise ortaya çıkacak sorunların şiddeti de bir o kadar fazla olmaktadır.

Kan Şekeri Düşmesi Neden Olur?

Glikoz seviyesinin aşırı düşmesi sonucunda hipoglisemi oluşmaktadır. Bu durumunda birkaç sebebi olmakla birlikte görülen en yaygın sebebi diyabet tedavilerinde kullanılan ilaçların yaratmış olduğu yan etkilerdir. Bunun yanı sıra uzun süre aç kalma, alkol tüketimi, yoğun çalışma koşulları ve fazla miktarda insülin alınması da kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Verilen hususlara dikkat edilmediği sürece vücutta bazı anormallikler görülecektir. Yani vücut bir nevi uyarılar verecektir. Bu uyarılara dikkat edilmediği sürece kan şekerinin düşme şiddetine bağlı olarak vücutta ortaya çıkan değişimlerinde şiddeti o denli artacaktır.

Kan Şekeri Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Kan şekeri düşmesinin ilk belirtileri dudaklarda ve dilde karıncalanma, açlık hissi ve ağızda kuruluk oluşumu olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra baş ağrısı, çarpıntı, terleme, huzursuzluk ve halsizlik gibi belirtiler de vücudun size enerji almanız gerektiğinin sinyallerini veriyor demektir. Ortaya çıkan belirtilerin ardından önlem alınmadığı sürece kan şekerinde de şiddetli düşmeler artış gösterecektir.

Kan şekeri düşmesi belirtilerinden bir diğeri de vücuttaki işlevlerin değişiklik göstermesidir. Fizyolojik değişimlerin yanında bir de davranış değişiklikleri görülmektedir. Böyle bir durum sonucunda normalden daha asabi ve sinirli olabilirsiniz. Çevrenizdeki bireyler ile iletişim kurmakta güçlük çekebilir, belirli bir nedeni olmayan şeyler için bağırıp, çıkışabilirsiniz. Vücutta eğer uyuşukluk hissi görülüyorsa, sürekli uyumaya ihtiyaç duyarsınız. Bu durum aynı zamanda biyolojik saatinizin ve konsantrasyon bozukluğuna da sebebiyet verebilmektedir. Belirtiler daha da ileriye giderse bayılmalara ve bilinç kayıplarına neden olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı
Kan Şekeri Düşmesi Tedavi Yöntemi

Kan şekeri düşmesinin tedavi iki şekilde gerçekleşmektedir. İlki kan şekerinin düzeylerini kısa süre yükseltmek adına uygulanan acil ve ilk tedavi yöntemi, ikincisi ise tekrarlamasını önlemek adına düşüklüğe neden olan ve altta yatan hastalığın tedavi edilmesidir. Başlangıç tedavisi olarak bilinen acil tedavi de bireyde görülen belirtilere bağlıdır. Kan şekeri düşüklüğünde, meyve suyu içme, şeker yeme ya da kan şekerini normal seviyeye getirmek adına alınan glikoz tabletleri kullanılabilir. Ancak belirtiler daha şiddetli ise ve ağızdan alınan şeker takviyesi yeterli gelmiyorsa, glukagon enjeksiyonunun olması gerekmektedir.

Kan Şekeri Düşmesi Nasıl Önlenir
" } ] }