{ "title": "Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Kan-Sekeri-Yukselmesi-Belirtileri-57772.jpg", "date": "19.01.2024 13:25:34", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "
Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri; Genellikle, halsizlik ve yorgunluk hissi, konsantrasyon bozukluğu, davranışsal anlamda biraz daha stresli davranışların görülmesi, sürekli olarak susuzluk hissi yaşamak, sık tuvalete gitmek ve hatta bulanık görmeye başlamak şeklinde kendini gösterebilmektedir. Kan şekeri yükselmesi belirtilerinden birkaçı veya hepsi de görülebilmekte ve bu durum kişilerde farklı olarak gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte; kiloda azalma veya iştahta artış şeklinde belirtiler de karşımıza çıkabilmektedir. İleri seviyelerde kan şekeri yükselmelerinde ise; baş dönmesi, bulanık görme, nefes almada artış ve derin olarak nefes alma, nabız atışında farklılık gibi etkiler yaşanabilmektedir. Peki bu belirtilerin veya vücut sisteminde oluşan bu olumsuz durumların sebebi ne olabilir veya ne tür yiyecek ya da durumlar bu sonuçları doğurabilir şimdi bu konuya değinelim.

Vücutta şeker veya insülin oranının belli oranlarda olması gerekir. Bununla birlikte, ihtiyacın doğal yollarla ve gerektiği kadar karşılanması koşulu ile sağlıklı yaşam standartları döngüsü sağlanmış olmaktadır. Özellikle organik veya doğal olmayan tüm yiyecek ve içecekler diyabet yani şeker hastaları için tehlike oluşturur. Sağlıklı insanlarda da ileriye dair aynı sakıncalar söz konusu olmaktadır. Kızartmalar ve özellikle patates, beyaz pirinç, doğal olmayan meyve suları da riskli besin ve içecekler grubundadır. Yağlı yiyecek ve etler, asitli içecekler ve beyaz un da kan şekeri yükselmesine neden olan besinlerdendir. Bazen genetik durumların etkisi de kişilerin diyabet hastası olma nedenlerinden olmaktadır.

Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri Görüldüğünde Ne Yapmalıyız; Saydığımız belirtilere benzer bazı durumları fark ettiğimizde; Uzman bir hekime danışmalı, beslenme ve yaşam şeklimizi gözden geçirmeliyiz. Mümkün olduğu kadar doğal, sebze ağırlıklı beslenmeli, hekimimizin önerileri doğrultusunda gereği kadar meyve tüketmeliyiz. Sakıncalı gıdalardan kaçınmalı, uygun ve gerekli seviyelerde egzersiz ve yürüyüş yapmalıyız. Şeker ağırlıklı, doğal olmayan besinlerden uzak durmalıyız. Bitkisel uzmanlar tarafından çörek otu ve bazı bitki kürlerinin de diyabet için olumlu etkileri olduğu görüşleri mevcuttur. Hekimimizin önerileri doğrultusunda bu tip takviye ürünleri de kullanabiliriz. Kan şekeri yükselmesi belirtileri görüldüğünde; bir sağlık kurumunda şeker ölçümü yaptırmak ve sonuçları doğrultusunda bir yol izlemek uygun olacaktır.
" } ] }