{ "title": "Kan Şekeri", "image": "https://www.kansekeri.gen.tr/images/Kan-Sekeri-35527.jpg", "date": "20.01.2024 16:10:28", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kan şekeri, İnsanın vücudunda enerji ihtiyacını karşılamak amaçlı kan dolaşımı içinde devamlı ve sabit bir miktarda şeker bulunur. Kan da bulunan ve ihtiyaç duyulan bu miktar normal kan şekeri miktarıdır. Glikoz, vücut yapısında bulunan bütün hücrelerin kullandığı bir maddedir. Bazı maddeler ise vücutta kullanılması için karaciğerde glikoza çevrilip öyle kullanılması gerekir. Örneğin früktoz ve galaktoz gibi monosakkaritler önce karaciğerde glikoza dönüşür, daha sonra vücut hücreleri tarafından kullanılabilir. Sağlıklı kişilerde yapılan kan tahlillerinde açlık kan şekeri 70- 100 mg/dl seviyelerinde olması gerekir. Yemekten sonraki ilk 1-2 saat için de kan şekerinde yükselmeler görülebilir. Karbonhidratlar emildikten sonra bu yükselmeler normal seviyelere döner. Basit karbonhidratlar, kan şekerini kompleks karbonhidratlara göre daha fazla yükseltir. Canlıların vücudunda kan şekeri seviyelerini ayarlayan organ karaciğerdir. Yemek yedikten 1-2 saat sonrasında kan şekeri seviyelerinde yaşanan yükselmelerin sebebi insülin salgılanmasının artmasından kaynaklanır.